본문 바로가기 대메뉴 바로가기

나노안전성 기술지원센터

소식

나노 과학 및 나노 기술의 위해성평가에 대한 EFSA 이해관계자 워크숍 프레젠테이션 공개

작성일 2019.04.23 조회수 5,067

[기사 발행일: 2019.04.10]

 

유럽 식품안전청(이하 EFSA)은 2019년 4월 1-2일, 식품 및 사료에서의 나노 과학 및 기술 적용에 대한 위해성 평가 시행을 위한 이해관계자 워크숍을 개최했다. 보고된 바와 같이 EFSA는 2018년 7월에는 나노과학 및 나노기술 어플리케이션의 안전성을 평가하는 방법에 관한 새로운 지침을 발표했다. 2011년 이전 지침이 발표된 이후, 이 지침은 새롭게 개발된 식품, 식품 접촉 물질, 식품 및 사료 첨가제, 살충제를 다룬다.

 

해당 워크숍은 이해관계자, EFSA 및 전문가들이 인간과 동물의 건강을 중심으로 EFSA 지침을 시행한 경험을 공개 토론하고 공유할 수 있는 기회였다. 이 워크숍에는 60명의 참가자가 참석했으며, 참가자들은 지침을 이행하는 과정에서 직면하게 된 어려움에 대해 논의했으며 모범 사례에 대해 공유했다. 이해관계자들은 지침의 일부 섹션에 대해 제안했으며, 이를 EFSA의 나노기술 팀이 검토하도록 언급했다. EFSA는 워크샵에서 다음과 같은 프레젠테이션을 게시했다:

The EFSA guidance on the risk assessment of the application of nanoscience and nanotechnologies in the food and feed chain,” Reinhilde Schoonjans, EFSA;

Supporting applicants in the area of regulated products (REPRO),” Remigio Marano, EFSA;

Overview of the EFSA Guidance on risk assessment of the application of nanoscience and nanotechnologies in the food and feed chain,” Francesco Cubadda, Consortium of Istituto Superiore di Sanità (ISS) (Italy), Working Group Member;

Validation and Implementation of an Analytical Methodology to Characterize the Fraction of Nano-Sized Particles in E171 and E174,” Jan Mast, Sciensano;

Report on E171 (titanium dioxide) and E172 (iron oxide) – analytical perspectives from research,” David Brizzolara, Titanium Dioxide Manufacturers Association (TDMA);

Implementation issues related to the EFSA GD: Questions received from stakeholders,” Hubert Rauscher, Joint Research Center;

Characterisation and quantification in matrix: Focus on Chapters 4.3-4.4, including solubility and degradation/dissolution rate,” Francesco Cubadda, ISS (Italy), WG Member;

Physical Chemical Characterization of Nanomaterials,” Jürgen Nolde (presented by Bjoern Braun), Evonik Resource Efficiency GmbH (Germany);

Food and Feed Ingredient Submissions: The Importance of Particle Size — Understanding and Interpreting EFSA’s Guidance on Nanotechnologies,” Nigel Baldwin, Intertek (United Kingdom);

Focus on Chapters 5 & 6 covering Oral Exposure Assessment and Hazard identification/characterisation,” Alicja Mortensen, National Research Center for the Working Environment (NRCWE) (Denmark);

Intestinal uptake of particles,” Klaus Weber, AnaPath GmbH (Switzerland), and Nils Krueger, Evonik Resource Efficiency GmbH (Germany);

Nanomaterials in the EU Food Regulations,” Takis Daskaleros, European Commission (EC); and

Bottlenecks faced in the industry and multi-disciplinary approach in risk assessment of nanomaterials: A Regulatory perspective,” Dr. David Carlander, Nanotechnology Industries Association (NIA) (Belgium).

 

[출처: https://nanotech.lawbc.com/2019/04/presentations-available-from-efsa-stakeholder-workshop-on-nanoscience-and-nanotechnology/]